Dictionar de Vise                     Vise comune                      Dictionar de cosmare                   Carte de vise                    Somnul cu vise
Talmacirea Viselor                   Tipuri de vise                  Explicarea viselor                  Vise premonitorii 
 


LITERA DIN VISE

A     M
B     N
C     O
D     P
E     R
F     S
G     T
H     U
I     V
L     Z

     


                

Dictionar de cosmare

     

   Cosmarele sunt doar un tip de vise relativ normale ca aparitie, insa daca devin recurente si se repeta des, aveti nevoie de un dictionar de vise pentru a gasi o cauza probabila. Este util sa pastrati un jurnal de vise pentru a inregistra frecventa aparitiilor, tipul si eventualele manifestari fizice (transpiratie, tremurat, teama, etc ).
     Principalele tipuri de cosmare sunt urmatoarele :
- cadere in gol
- inecare
- fuga si urmarire
- dezbracat in public
- inchis intr-un loc stramt
- ranire sau moarte

    Alta clasificare a cosmarelor este data de factorii externi ce influenteaza aparitia, fiind 3 tipuri :
- cosmare cronice induse de o problema de personalitate
- cosmare legate de o trauma puternica
- cosmare induse de medicamente, alcool sau droguri

    Majoritatea acestor cosmare provin dintr-o hiper-activitate a sistemului nervos, iar senzatia predominanta este aceea de neputinta si este insotita de o trezire brusca cu anxietate puternica.

COSMARELE CRONICE
    Studiile sugereaza ca exista cateva tipuri de personalitate corelate cu cosmarele frecvente, persoanele cu tendinte creative, artistice, cu nivel mare de sensibilitate si vulnerabilitate, cu relatii sociale complicate si nestatornice. Nivelul mare de anxietate manifestat in relatiile interpersonale, lipsa prietenilor si o copilarie nefericita pot induce aparitia frecventa de cosmare. De asemenea unele afectiuni psihice ca schizofrenia, paranoia sunt insotite de tulburari de somn profund ce induc cosmare si un nivel mare de anxietate.

COSMARELE TRAUMATICE
    Sindromul post-traumatic (PTSD - Post-Traumatic Stress Disorder) este o afectiune psihica ce apare dupa experiente traumatizante care au pus viata in pericol, ca dezastre naturale, accidente, atacuri violente, moartea unui apropiat, etc. Cei care sufera de sindrom post-traumatic au deseori vise si cosmare cu situatia traumatizanta prin care au trecut, subconstientul incercand prin acest mecanism sa micsoreze nivelul de anxietate prin obisnuirea si acceptarea situatiei. Este estimat ca un procent de 8% din totalul populatiei au suferit la un moment dat de sindrom post-traumatic, majoritatea urmate de o depresie si tulburare a somnului.

COSMARE INDUSE DE DROGURI, ALCOOL, MEDICAMENTE
    Efectele substantelor asupra somnului apar fie la introducerea lor sau chiar la procesul invers, abstinenta. Cosmarele induse de acestea apar cel mai frecvent din cauza scurtarii perioadei somnului REM (rapid eyes movement) sau chiar lipsa acestuia, este perioada de somn absolut necesara pentru sanatatea creierului. Aceste vise perturbate de substante nu trebuie cautate in acest dictionar de vise, ele neavand niciun fel de semnificatii.