DICTIONAR DE VISE

APASATI PE BUTONUL PRIMEI LITERE A SIMBOLULUI VISAT

Somnul cu vise

                   SOMNUL CU VISE


- majoritatea viselor dureaza de la 5 la 20 de minute
- visele nu sunt doar alb-negru, unele mai rare sunt in culori
- chiar daca nu va amintiti vise din timpul noptii, toti visam de cateva ori pe noapte
- oamenii orbi din nastere au si ei vise cu celelalte simturi, auz, tactil, miros
- sforaitul nu este insotit de vise

Somnul are 5 stadii :

1. Somnul preliminar, usor, este caracterizat de o activitate mai redusa a muschilor, dureaza cateva minute si poate fi insotit de tresariri si miscari necontrolate ale muschilor.
2. Respiratia si ritmul cardiac in acest stadiu scad, pregatind starea de somn profund, muschii sunt relaxati si nu mai primesc semnale de la creier, deci nu va mai puteti misca, dureaza 30-40 de minute.
3. Somn profund in care creierul incepe sa genereze undele Delta, indicatoare ale incetarii functionarii creierului, dureaza 5-10 minute si pregateste creierul pentru somnul adanc.
4. Somnul adanc in care creierul genereaza numai unde Delta, respiratia este ritmica, dureaza 15-30 de minute.
5. Somnul REM 30-50 minute (rapid eyes movements) este vizibil prin miscarea rapida a ochilor, undele cresc in amplitudine, respiratia este mai rapida si cel mai important, apar visele pe care ni le amintim cu usurinta.
In fiecare noapte trecem de cateva ori prin toate aceste stadii, putem visa in oricare, insa visele lucide si cu insemnatate sunt cele din ultimul stadiu REM, in care creierul se comporta aproape ca in timpul zilei, acest dictionar de vise va va ajuta la interpretarea simbolurilor visate. Studiile arata ca depreverea de somn REM poate duce la schimbari psihice majore, iritabilitate, anxietate, dificultati de concentrare si cresterea apetitului, chiar la pierderi de memorie.